• ro

Cel mai durabil sistem de protectie contra inundatiilor – palplanse metalice

Sisteme de protectie impotriva inuntatiilor

Rolul palplanselor metalice in constructia sistemelor de protectie impotriva inundatiilor si de protectie a malurilor.

Folosirea eficienta a palplanselor metalice in construirea
sau consolidarea protectiilor impotriva inundatiilor sau a digurilor.

APalplansele metalice pot fi utilizate intr-o gama larga de sisteme de protectie impotriva inundatiilor sau de protectie a malurilor. In cadrul constructiei de diguri noi, palplansele metalice pot asigura etanseietatea, stabilitatea si sustinerea acestora. In cazul digurilor deja existente, palplansele metalice pot fi utilizate pentru intarirea acestora.
BAdesea in constructia digurile cu rol de protectie impotriva inundatiilor, palplansele metalice ca praguri de etansare. Etanseietatea palplanselor metalice poate fi obtinuta prin depunerea naturala a pamantului in interblocajele acestora. Pentru o etansare completa a interblocajelor, se pot folosi si diferite solutii de etansare a interblocajelor.
aplicatii-ale-palplanselor-metalice-_inundatii2

CUn perete din palplanse metalice nu poate fi sapat de animalele salbatice sau penetrat de radacinile copacilor. Datorita acestui fapt, se elimina riscul eroziunii inverse. Datorita rezistentei la incovoiere a palplanselor metalice, peretii din palplanse metalice construiti in consola, nu au nicio dificultate in a transfera presiunea ridicata a apei, in parte de jos a digului.
DFolosirea palplanselor metalice in constructia digului, ne ofera si posibilitatea modificarii acestuia pentru a face fata unei cantitati de apa mai mare, fara a fi necesara ocuparea unui spatiu mai mare. Acest lucru se face prin proiectarea peretelui din palplanse metalice in functie de inaltimea necesara fata de coronamentul digului. Astfel obtinandu-se si o amprenta mai mica a digului fata de amprenta care ar fi rezultat pentru aceeasi inaltime fara utilizarea palplanselor.

aplicatii-ale-palplanselor-metalice-_inundatii6
EPeretii din palplanse metalice construiti la piciorul digului, au un rol important in stabilizarea pantei si redirectionarea presiunii pamantului de pe umarul digului in fundatie. Acest lucru se poate face prin incastrarea palplanselor metalice pana la o adancime suficienta. Daca inaltimea malului sprijinit depaseste 3-4 m, este posibil sa fie necesara ancorarea palplanselor. “Umarul” digului stabilizat in acest mod, poate fi mai abrupt, lucru ce nu ar fi posibil fara palplansele metalice.
FDe altfel peretii din palplanse metalice pot fi la protejarea cladirilor contra surparilor de teren. In acest caz peretele din palplanse metalice este construit in exteriorul digului, astfel cladirile din apropiere sunt izolate fata de dig, eliminandu-se astfel interactiunile nefavorabile dintre dig si cladiri. Ca protectie impotriva inundatiilor, peretele din palplanse metalice inlocuieste digul, fara nicio scadea a rezistentei acestuia. Aceasta solutie este foarte avantajoasa pentru zonele cu spatiu limitat, zone portuare sau alte locatii.
aplicatii-ale-palplanselor-metalice-_inundatii2

Avantajele utilizarii palplanselor metalice in constructia proctectiilor impotriva inundatiilor si malurilor digurilor:

 • Perioada de timp scurta, necesara constructiei peretelui din palplanse metalice, ceea ce duce la scaderea timpului de constructie a intregului proiect.
 • Avantaj calitativ, datorita faptului ca sunt fabricate intr-un mediu controlat.
 • Nivelul minim de pregatire al terenului necesar inaintea inceperii lucrarilor, acest lucru permitand inceperea lucrarilor dupa o scurta perioada. Faptul ca o singura componenta combina functia de etansare cu cea de sustinere ajuta de asemenea la optimizarea costurilor si a timpului de constructie.
 • Vibrociocanele cu moment variabil si frecventa inalta au ca rezultat mai putine perturbari ale terenului si a mediului inconjurator la momentul constructiei peretelui din palplanse metalice. In cazul santierelor mai special unde nu sunt permise folosirea vibratiilor, palplansele pot fi incastrate prin presare hidraulica, fara vibratii.
 • Perioada de timp scurta, necesara constructiei peretelui din palplanse metalice, ceea ce duce la scaderea timpului de constructie a intregului proiect.
 • Peretii din palplanse metalice cu rol de protectie impotriva inundatiilor pot intr-o anumita masura controla infiltratiile de apa.
 • Constructia unu perete perfect etans prin aplicarea pe interblocajele palplanselor diferite solutii de etansare.
 • Elimina riscurile ce pot aparea din cauza radacinilor copacilor sau a vizuinelor animalelor.
 • Otelul este un material ductil: motiv pentru care un perete din palplanse metalice poate ceda, datorita unui proces de gradul de deformare ce poate fi observat. Aceast lucru ofera un timp de reacție ce poate fi folosit pentru identificarea defectelor structurale, și, prin urmare, remedierea lor prin intermediul unor măsuri adecvate.
 • Atunci când spațiul de lucru înghesuit afectează construirea unui sistem de apărare împotriva inundațiilor, un perete din palplanse metalice este o soluție care economisește spațiu. Palplanse sunt usor de intregat in peisaj si intrunesc cele mai stricte conditii de estetica.
 • Datorita flexibilitatii sale, peretele din palplanse metalice poate fi ajustat perfect pentru orice forma geometrica fara a fi nevoie de nicio solutie complexa si cu garantia unei etanseietati maxime.
 • Poate fi legat de alte sisteme de indiguire cu ajutorul metodelor conventionale de conectare. Cu atat mai mult, in cazuri extreme, nivelul de protectie al digului poate fi ridicat prin instalarea unor panouri demontabile pe coronamentul peretelui din palplanse metalice.
 • Sunt 100% reciclabile, spre deosebire de alte materiale de constructii, palplansele metalice pot fi extrase din teren. Acestea pot refolosite dupa extractie sau reciclate: analiza ciclului de viata in cazul acesta a aratat ca impactul asupra mediului este extrem de mic.

Alegerea tipului de palplansa metalica

LAalegerea sectiunilor pentru palplansele metalice, trebuie tinut cont atat de modul de instalare cat si de rezistenta acestora. Daca palplansele sunt folosite doar pentru constructia unei bariere etanse, fara nici un rol de sprijinire, alegerea profilelor va fi bazata exclusiv pe modul de incastrare si etansare. Daca, peretele din palplanse metalice are rol de zid de sprijin, alegerea profilelor va fi bazata in principal pe caracteristicile geometrice. Evident, proiectantul va tine cont si de alte criterii precum (tipul de sol, modul de instalare, etc.) ce vor determina lungimea maxima a peretelui din palplanse.Impreună, secțiunea transversală a unui dig și profilul ales pentru peretele din palplanse metalice vor da nastere la mai multe variante constructive. Acest lucru va depinde in functie de proiect, daca acesta este de protectie impotriva inundatiilor sau de protectie a digului, si in functie de caracteristicile santierului. Sarcinile la care palplansele metalice sunt expuse, în general, constau din presiunile exercitate de pământ și apă.

Impermeabilitatea

Gradul de etanseietate al peretilor din palplanse metalice poate varia destul de mult, in functie de tipul de palplansa ales, daca sunt sau nu sunt folosite solutii de etansare a interblocajelor si in functie de tipul de solutie folosit. In cazul în care un peretele din palplanse metalice va avea funcția de sustinere a pământului, dar cu toate acestea “umărul” exterior trebuie să fie împiedicat să se usuce total, se pot face gauri de “plangere” pentru trecerea apei. Informații privind calculele de curgere a apei prin pereți din palplanse metalice pot fi găsite în standardul european EN 12063, Anexa E. Ar trebui amintit, totuși, că în cazul în care peretele din palplanse metalice nu este incastrat într-un strat impermeabil, doar calcule numerice poate determina cu precizie debitului și linia infiltrațiilor.

Durabilitate

Pierderea din grosime a palplanselor metalice pe zona incastrata este practic nulă. Ratele de coroziune în apă dulce sunt de asemenea reduse. Din motive de estetică, deși, vizibile pe pereți din palplanse metalice se aplica o forma de acoperire cu diferite solutii.

Instalarea

Digurile sunt vulnerabile la sedimentare motiv pentru care pot fi afectate de vibrații. Efectele asupra digului pot fi reduse în mare măsură prin utilizarea de vibrociocane de ultima generatie cu moment variabil si frecventa inalta. Dacă există vreo îndoială, un sistem de vibration-logging poate fi folosit; acesta emite un semnal de avertizare atunci când se depășește un prag de vibrație dat.
Alte metode de instalare a palplanselor sunt: pre-foraj, presare hidraulică sau soneta. Cu sonata , vitezele mai mari de vibrații sunt acceptabile în cele mai multe cazuri. Presarea hidraulica, pe de altă parte, nu generează nicio vibrație. În orice caz, în cazul în care peretele din palplanse metalice are rol de prag, se recomandă ca cea mai mare grijă să fie luate pentru a asigura integritatea peretelui.

Pereți din palplanse metalice si amenajare terenului

La pereți din palplanse metalice, imaginea digurilor canalelor poate fi foarte naturala, îndeplinind nu numai criterii estetice, ci și cerințele economice și ecologice. Pereții din palplanse metalice fie ca servesc drept protecție împotriva inundațiilor sau ca sprijin pentru dig, acestia trebuie să se potrivească pe cat posibil, perfect , în peisajul urban sau rural. Palplansele pot fi vopsite, placate cu lemn, cărămidă sau piatră, sau mascate de plante, o plantare adecvata încurajează restabilirea ecosistemelor care pot fi prejudiciate prin intervenția umană.

In mediul urban este apreciata marea diversitate de placare cu piatra.

În mediul urban, este adesea posibil să placazi palplansele metalice cu piatra pentru o vedere estetica mai buna. Peretii din palplanse metalice neplacate sunt cel mai frecvent întâlniti în locații industriale, cum ar fi structurile portuare (pereți de cheu).
Placarea cu cărămidă sau piatră oferă o enormă diversitate de design, iar în multe cazuri, pot fi chiar completate și îmbunătățite cu plante adecvate. Utilizarea elementelor prefabricate crește semnificativ viteza cu care poate fi facuta placarea. Pentru piatra la placare ar trebui sa se tina cont de conditiile locale.
În zonele urbane, în general, este necesar ca sistemul de aparare contra inundațiillor sa nu impiedice vederea la râu. Această cerință poate fi îndeplinită lăsând lacune în perete, care, atunci când este nevoie, pot fi închise cu diferite sisteme detașabile. În cazul în care este necesar, un sistem alternativ de aparare contra inundațiilor poate fi construit cu panouri de înaltă rezistență din sticlă structurala deasupra peretelui din palplanse metalice.

Digurile înierbate îmbunătățesc calitatea stilului de viață.

Acoperit cu plante, un perete din palplanse metalice de-a lungul malurilor unui canal va avea atribute atractive și naturale. Înverzirea are un efect pozitiv asupra peisajului și a calității vieții, mai ales că digurile căilor navigabile sunt în general apreciate ca zone de agrement. Din moment ce ecologizarea trebuie să țină
seama de peisajul local și cerințele ecologice, succesul acesteia va depinde în mare parte de plantele selectate.
Ideal, ar fi ca ecosistemul natural sa fie conservat prin modificarea lui cat mai putin. Cu ajutorul pereților din palplanșe metalice , “umeri” digului pot fi inierbati, deoarece nu există nici riscul ca bariera etansa sa fie deteriorate de radacini, etc. În cazul digurilor de canal, plantarea de copaci adduce beneficii pentru trafic dpdv al protecției împotriva vântului. Ar trebui amintit, totuși, că plantele nu ar trebui să fie un obstacol în calea inspectarii digului.
Esti interesat de serviciile noastre?

Ne poti contacta chiar acum

↑ Back To Top ↑