• ro

Sisteme de epuisment

Epuismentul este un concept usor de explicat si de inteles, dar uneori greu de abordat, de aceea Dewatering & Silent Piling  lucreaza  in mod constant, cu scopul de  a oferi un raspuns concret in solutionarea problemelor legate de scaderea temporara sau permanenta a nivelului apelor subterane.

Tehnici de  Epuisment

 

Sisteme de Epuisment

Scaderea panzei d=freatice prin intermediul sistemelor de epuisment permite efectuarea lucrarilor de constructii cu fundare directa, in uscat, chiar si atunci cand acestea se executa sub nivelul panzei freatice. Costul scazut, in comparatie cu rezultatele obtinute, este specificul sistemului de epuisment, de fapt, este cea mai rapida si mai economica metoda de scadere a nivelului stratului acvifer din ziua de astazi, atat permanenta cat si temporara. Sistemele de epuisment, deja utilizate in sectoarele de constructii si industriale, au avut o dezvoltare considerabila si in lucrarile de regenerare ambientala in ultimi ani.

 

Sisteme de epuisment cu prefiltru

CEMES_03-1200x800-1024x682Sistemul de epuisment cu prefiltru reprezinta o tehnica speciala de epuizare/depresionare a apelor subterane cu ajutorul filtrelor aciculare, acesta se aplică la pământurile slab coezive cu permeabilitate relativ scazuta, prafuri nisipoase, nisipuri prafoase, predispuse la antrenare hidrodinamică.

Se creeaza un drenaj vertical, denumit camasa drenanta, in jurul filtrului de admisie, sistemul de epuisment, care stabileste o legatura intre cele mai permeabile straturi ale solului facand posibila captarea apei din filtrul de aspiratie plasat in partea inferioara a forajului, pentru a fi evacuata de catre sistemul de pompare, la randul sau, este indepartata cu ajutorul unei pompe intr-o canalizare sau intr-un canal de scurgere.

 

Sisteme de epuisment instalate sub fundatie

Drenarea temporara a unui teren din interiorul unui perete de compartimentare 530__sotto_platea_04-800x683etans situat in perimetrul de excavare, ca de exemplu, in cazul unei diafragme sau a unui Jet_Grouting, face necesara instalarea unui sistem de drenaj care nu interfereaza cu structurile din B.A. dar mai ales sa se evite forarea lor.
In acest caz particular se actioneaza cu sisteme care sunt instalate sub planul de stabilire a fundatiilor, aceasta solutie permite evitarea atat a forarii suprafetei de standuri cat si a forarii peretilor verticali, fisuri care pot da nastere infiltrarii apei in momentul in care sunt dezactivate sistemele de pompare. Alegerea tehnica a celor mai potrivite materiale, pentru drenarea fundatiei, sunt legate de litologia si caracteristicile geotehnice ale terenului prezent in santier, astfel in functie de tipul de teren se pot adopta diferite sisteme de drenaj, uneori foarte diferite intre ele. Alegerea gresita a tipului de sistem de instalare sub fundatie poate duce la probleme in functionarea corespunzatoare a acestuia, una dintre acestea este posibilitatea infundarii sistemului de filtrare, avand ca si consecinta pierderea eficacitatii intregului sistem, avand in vedere faptul ca se afla sub fundatie, o situatie
neprevazuta de acest gen face imposibila o eventuala interventie de restabilire a sistemului de pompare.

Epuismente prin puturi

437__pozzo_cls_03Sistemele de epuisment cu ajutorul puturilor sunt utilizate in prezenta sapaturilor in terenuri predominate de nisip si pietris, in interiorul carora exista o mare cantitate de apa a statului acvifer. Aceste soluri au o transmisivitate foarte mare, motiv pentru care, sistemul de drenaj trebuie sa fie format din pompe cu diametru mare si debit ridicat.

Ca parte a tehnologiei de drenaj cu puturi se pot contura doua metodologi diferite, acestea influenteaza alegerea de proiectare a pompajului. Cele doua moduri de solutionare a problemei de drenaj cu puturi, sunt: executarea unui sistem de drenaj gravitational sau drenaj prin depresurizarea fortata a stratului acvifer.

 

↑ Back To Top ↑